...
vad är en landningssida

Vad är en landningssida? Din portal till effektiv kundkonvertering.

Senast uppdaterad: aug 16, 2023 | Digital marknadsföring

I den digitala världen är din webbplats ofta den första interaktionen potentiella kunder har med ditt företag. Med detta i åtanke, hur kan du säkerställa att du inte bara attraherar besökare, utan också effektivt konverterar dem till leads? Svaret ligger i effektiva landningssidor.

I denna omfattande guide kommer vi att dyka djupt in i vad en landningssida är, varför de är så kritiska för digital marknadsföring, och hur du kan skapa och optimera dem för att uppnå dina mål du har för ditt företag.

Från att förstå den grundläggande anatomin av en landningssida till att utforska bästa praxis och tekniker för att driva trafik, kommer vi att täcka allt du behöver veta för att göra dina landningssidor till en kraftfull del av din digitala strategi.

Oavsett om du är ny inom digital marknadsföring eller vill förbättra din nuvarande strategi, kommer denna guide att ge dig insikter och verktyg för att skapa mer effektiva landningssidor och därigenom öka antalet kvalificerade leads för ditt företag

Vad är en landningssida?

En landningssida är en dedikerad webbsida som är utformad för att konvertera besökaren till en lead eller försäljning.

För att öka antalet potentiella kunder (leads) är det vanligtvis effektivt att erbjuda incitament, exempelvis värdefull information eller en speciell produkt, i utbyte mot besökarens kontaktinformation.

Genom att locka besökarna med något intressant och värdefullt ökar chansen att de ger ifrån sig sina kontaktuppgifter, vilket i sin tur kan leda till en ökad möjlighet att konvertera dem till kunder på sikt. Denna strategi hjälper till att bygga en kundbas och möjliggör bättre anpassad marknadsföring, vilket leder till större framgång i att omvandla dessa prospekt till lojala kunder.

Ett vanligt exempel kan vara en e-bok eller en rabattkod som erbjuds i utbyte mot att fylla i ett formulär med namn och e-postadress.

Landningssidor är betydelsefulla verktyg inom digital marknadsföring, då de fungerar som navet för att samla in information om potentiella kunder. 

De kan skapas för olika ändamål, inklusive att driva trafik, bygga en prenumerantlista, marknadsföra en ny produkt eller tjänst, eller för att testa marknadsintresset för ett potentiellt erbjudande.

Den huvudsakliga skillnaden mellan en startsida och en landningssida

Många misstar startsidan (första sidan på din hemsida) för en landningssida, men de tjänar faktiskt olika syften och därför bör utformas olika. En startsida är dörren till din webbplats ”huset”, en allmän översikt över vad ditt företag gör och de tjänster eller produkter du erbjuder. Det är vanligtvis här besökare landar när de söker efter ditt företagsnamn på Google.

En landningssida å andra sidan är mer specifik och är avsedd att få en besökare att utföra en viss handling, oavsett om det är att fylla i ett formulär, registrera sig för ett webinar, ladda ner en e-bok, eller köpa en produkt.

Därför bör en landningssida vara mycket fokuserad och fri från distraktioner. Den bör innehålla starka call-to-action (uppmaning till handling) komponenter och vara optimerad för konvertering.

Den huvudsakliga målsättningen är att få besökaren att utföra den handling som sidan är utformad för, vilket innebär att allt överflödigt innehåll eller navigering bör tas bort.

Varför konverterar landningssidor mer trafik?

Landningssidor är effektiva eftersom de fokuserar på ett specifikt mål och minimerar distraktionerna för besökaren.

Genom att presentera en tydlig call-to-action (CTA) och erbjuda ett värdefullt incitament kan landningssidor effektivt konvertera en högre procentandel av besökare jämfört med generella webbsidor. Därför är de ett ovärderligt verktyg för alla som vill öka sin konverteringsgrad och få fler leads.

Typer av landningssidor

Det finns olika typer av landningssidor som passar olika syften, men de gemensamma nämnarna för alla är att de är utformade för att konvertera besökare till leads och kunder.

Här är några vanliga exempel:

 1. Lead Generation-sidor: Dessa sidor är utformade för att samla in besökarens information, såsom namn och e-postadress, ofta i utbyte mot något av värde som en e-bok, en rabattkod, en produktprovning eller tillgång till ett webinar.
 2. Clickthrough-sidor: Dessa sidor används ofta för e-handel och fungerar som ett steg i försäljningsprocessen. Sidan beskriver en produkt eller tjänst i detalj för att förmå besökaren att klicka igenom till ett annat steg (t.ex. kundvagnen).
 3. Försäljningssidor: En försäljningssida är en landningssida som används för att sälja en produkt eller tjänst direkt. Sidan kan innehålla produktinformation, fördelar, kundrecensioner, och en tydlig ”köp nu” call-to-action.

Att driva trafik till landningssidor

Efter att ha skapat en effektiv landningssida är nästa steg att leda trafik till den. Det finns flera olika sätt att göra detta:

Betald trafik

Betalda annonser på Google, Facebook och andra plattformar kan vara ett effektivt sätt att driva kvalificerad trafik till din landningssida.

E-postmarknadsföring 

Om du har en prenumerantlista kan du skicka ut e-postmeddelanden med länkar till din landningssida.

Sociala medier

Om du har en stark närvaro på sociala medier kan du publicera länkar till din landningssida och engagera din community att besöka sidan.

Sökmotoroptimering (SEO) 

Genom att använda relevanta nyckelord och skapa högkvalitativt innehåll kan du optimera din landningssida för sökmotorer och få organisk trafik.

Innehållsmarknadsföring 

Genom att skapa och dela värdefullt innehåll som blogginlägg, infographics, webinars, etc., kan du driva trafik till din landningssida.

Oavsett metod du väljer, är det viktigt att din landningssida är optimerad för konverteringar och att den erbjuder värde till de besökare som kommer dit.

Anatomin hos en landningssida

En effektiv landningssida har flera kritiska komponenter. Här är de viktigaste elementen:

Ditt unika säljerbjudande

Ditt unika säljerbjudande är det som skiljer dig från konkurrenterna. Det bör vara klart och tydligt uttryckt på din landningssida.

Huvudbilden

En stark, relevanta bild kan snabbt kommunicera vad du erbjuder och fånga besökarens uppmärksamhet.

Fördelar

Tydligt och koncist listar du fördelarna med ditt erbjudande. Det kan hjälpa besökare att förstå varför de bör ta nästa steg.

Sociala bevis

Kundrecensioner, testimonials, och fallstudier kan alla fungera som sociala bevis som stärker ditt erbjudande och bygger förtroende.

Ett konverteringsmål (Din uppmaning till handling)

Varje landningssida bör ha ett primärt konverteringsmål, vilket vanligtvis tar formen av en call-to-action (CTA). Denna CTA bör vara tydlig, iögonfallande, och uttrycka exakt vad du vill att besökaren ska göra.

Varför ska jag använda landningssidor?

Om du fortfarande undrar varför du bör investera tid och resurser i att skapa landningssidor, finns det flera starka skäl. För det första kan en välutformad landningssida konvertera en högre andel av dina besökare till leads, vilket kan öka din ROI från online-marknadsföring.

Landningssidor tillåter dig också att rikta in dig på specifika målgrupper, testa olika marknadsföringstaktiker, och följa upp med leads på ett mer personligt sätt.

Att driva trafik till landningssidor

Att skapa en landningssida är bara halva striden. Nästa steg är att faktiskt få människor att besöka sidan. Detta kan uppnås genom en mängd olika kanaler, inklusive betalda annonser, sökmotoroptimering, sociala medier, e-postmarknadsföring och mer.

Oavsett vilken metod du väljer, kom ihåg att ditt primära mål är att locka de mest relevanta besökarna, de som är mest benägna att konvertera.

10 tips på bästa praxis för landningssidor

Att skapa en effektiv landningssida kan kräva att gör lite tester, här är några snabba tips som kan hjälpa dig att komma igång:

 1. Se till att ditt budskap matchar dina annonser: Om du driver trafik till din landningssida via betalda annonser, bör budskapet på din sida matcha det i din annons. Detta skapar en sömlös upplevelse för dina besökare och ökar chansen att de konverterar.
 2. Håll åtgärden ovanför ”folden”: ”Foldingen” (toppen på sidan) är den del av sidan som är synlig utan att skrolla. Din call-to-action bör vara synlig här för att maximera antalet personer som ser den.
 3. Använd riktade tecken för att styra blicken: Använd designelement som pilar och färgade knappar för att leda besökarens öga mot din CTA.
 4. Visa din produkt/tjänst i bruk: Om möjligt, inkludera bilder eller videor som visar din produkt eller tjänst i bruk. Detta hjälper besökare att föreställa sig själva att använda det.
 5. Ta bort navigering och andra distraktioner: En landningssida bör vara fokuserad på ett enda konverteringsmål, så undvik att inkludera onödig navigering eller andra distraktioner som kan avleda uppmärksamheten från detta mål.
 6. Inkludera (autentiskt) socialt bevis: Positiva recensioner, testimonials, och fallstudier kan öka förtroendet för ditt erbjudande och öka konverteringsgraden.
 7. Använd tydlig, tilltalande text: Din kopia bör vara tydlig och engagerande, och klart förklara fördelarna med ditt erbjudande.
 8. Ge svar tidigt på sidan: Besökaren ska inte behöva leta igenom 10 sidor för att få svar.
 9. Designa för rätt enhet: Din sida bör vara responsiv och se bra ut på alla enheter, eftersom en stor del av din trafik kan komma från mobila enheter.
 10. Testa och uppdatera dina landningssidor: Landningssidor bör ständigt testas och optimeras baserat på resultat. Använd A/B-testning för att se vilka element, text, osv som fungerar bäst. 

Fördelarna med att använda video på landningssidor

Video kan vara ett kraftfullt verktyg på en landningssida. Det kan hjälpa till att förklara komplexa koncept, skapa emotionella band med besökare, och visuellt demonstrera hur en produkt eller tjänst fungerar.

Faktum är att forskning har visat att landningssidor som innehåller video ofta har högre konverteringsgrader än de som inte har det.

Sätt att göra dina videor mer effektiva

Om du bestämmer dig för att använda video på dina landningssidor, här är några tips för att göra dem så effektiva som möjligt:

 • Håll dem korta och koncisa: Dina videor bör inte vara för långa, eftersom det kan leda till att besökare förlorar intresset. Försök att förmedla ditt budskap så snabbt och tydligt som möjligt.
 • Gör dem relevanta: Din video bör direkt relatera till innehållet på din landningssida och hjälpa till att förstärka ditt huvudbudskap.
 • Använd högkvalitativa produktioner: Medan det är möjligt att skapa effektiva videos med en liten budget, kommer en professionellt producerad video ofta att ge ett bättre intryck och vara mer övertygande för dina besökare. Det är dock inget måste!
 • Inkludera en tydlig call-to-action: Precis som resten av din landningssida bör din video innehålla en tydlig call-to-action som uppmanar tittare att ta nästa steg.

Vad är A/B-testning?

A/B-testning, även känd som split-testning, är en metod för att jämföra två versioner av en webbsida eller annat marknadsföringsmaterial för att se vilken som presterar bäst.

Detta gör det möjligt för marknadsförare att göra datadrivna beslut och kontinuerligt optimera sina landningssidor för att öka konverteringsgraden.

A/B-testning innebär att du skapar två versioner av din landningssida, där du ändrar en enda variabel (t.ex. rubriken, call-to-action, bilderna, etc.) i version B. Du skickar sedan hälften av din trafik till version A och hälften till version B, och analyserar vilken version som leder till fler konverteringar.

Genom att regelbundet utföra A/B-testning kan du få djupare insikter om vad dina besökare reagerar bäst på, vilket kan hjälpa dig att skapa mer effektiva landningssidor och öka din ROI från digital marknadsföring.

Frågor och svar

Fråga: Vad är huvudskillnaden mellan en landningssida och en hemsida?

Svar: En hemsida är vanligtvis den första sidan som en besökare ser när de kommer till din webbplats, medan en landningssida är en särskild sida som är designad för att konvertera besökare till leads eller kunder. Landningssidor är vanligtvis mer fokuserade och innehåller en specifik uppmaning till handling.

Fråga: Hur skapar jag en effektiv landningssida?

Svar: En effektiv landningssida bör vara tydlig, koncis och innehålla en stark uppmaning till handling. Den bör också matcha det budskap som lockade besökaren till sidan i första hand, vare sig det var en annons, en sökning på Google eller ett inlägg på sociala medier.

Fråga: Varför ska jag använda videor på mina landningssidor?

Svar: Videor kan hjälpa till att förstärka ditt budskap, förklara komplexa koncept och skapa en större känslomässig koppling till dina besökare. De kan också öka tiden som besökare tillbringar på din sida, vilket kan leda till högre konverteringsgrader.

Fråga: Vad är A/B-testning och varför är det viktigt?

Svar: A/B-testning är en metod för att jämföra två versioner av en sida för att se vilken som presterar bäst. Det hjälper dig att förstå vilka element på din sida som fungerar bäst för att konvertera besökare, så att du kan göra datadrivna beslut och kontinuerligt förbättra din sida.

Fråga: Hur driver jag trafik till mina landningssidor?

Svar: Det finns flera sätt att driva trafik till dina landningssidor, inklusive betald reklam (som PPC-annonsering), sökmotoroptimering (SEO), sociala medier, e-postmarknadsföring och mer. Det bästa sättet att driva trafik beror på din specifika situation och målgrupp.

Fråga: Vilken typ av innehåll bör min landningssida ha?

Svar: Din landningssida bör ha innehåll som är relevant och värdefullt för dina besökare. Detta kan inkludera information om dina produkter eller tjänster, kundrecensioner, videor, bilder, och en stark uppmaning till handling.

Fråga: Hur lång bör min landningssida vara?

Svar: Längden på din landningssida beror på ditt specifika mål och din målgrupp. Generellt sett bör din landningssida vara tillräckligt lång för att tydligt och effektivt förmedla ditt budskap och uppmana besökare till handling, men inte så lång att den blir överväldigande eller svår att navigera.

Fråga: Vad är ett unikt säljerbjudande och varför är det viktigt?

Svar: Ett unikt säljerbjudande är det som skiljer ditt företag, produkt eller tjänst från konkurrenterna. Det är viktigt eftersom det hjälper dina besökare att snabbt förstå varför de ska välja dig över dina konkurrenter.

Fråga: Vad menas med ”call-to-action” på en landningssida?

Svar: En ”call-to-action” (CTA) är en uppmaning till besökare att vidta en specifik handling, såsom att fylla i ett formulär, köpa en produkt, ladda ner en PDF, anmäla sig till ett nyhetsbrev, etc. En stark CTA är avgörande för att konvertera besökare till leads eller kunder.

Fråga: Vad är ”sociala bevis” och varför är det viktigt på en landningssida?

Svar: ”Sociala bevis” är bevis från andra kunder eller användare som visar att dina produkter eller tjänster är värdefulla och betrodda. Detta kan inkludera kundrecensioner, fallstudier, testimonials, och mer. Sociala bevis kan öka trovärdigheten och förtroendet för ditt erbjudande, vilket kan leda till högre konverteringsgrader.

Todd Svenonius

Todd Svenonius är en skribent med specialisering inom on-page SEO och YouTube-optimering. Genom hans skräddarsydda 1-1 coachning blir din väg mot framgång både lärorik och inspirerande.

Observera: Vissa av länkarna i denna artikel är affiliate-länkar. Det innebär att vi kan motta en ersättning om du bestämmer dig för att genomföra ett köp, men det påverkar inte ditt pris. Vi vill betona att allt vi föreslår här är produkter eller tjänster som vi själva har erfarenhet av och som vi kan rekommendera helhjärtat. Syftet med denna sida är inte att erbjuda ekonomisk rådgivning, utan snarare att underhålla och informera. Vill du veta mer om hur affiliate-länkar fungerar, se mer här integritetspolicy.

Kontakta oss

900 Kunder
Jönköpingsvägen 1
331 34 VÄRNAMO
076 - 10 41 662

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

du kanske också gillar…