...
Skapa en Google företagsprofil

Skapa Google företagsprofil

Senast uppdaterad: aug 1, 2023 | Google

Här kommer du att lära dig hur du ställer in en Google företagsprofil (Business-profile), så att du kan attrahera kunder som letar efter ett företag som ditt på Google Sök och Google Maps 2023.

1. Skapa ett Google konto

Det allra första du behöver göra innan du ställer in en Google företagsprofil är att skapa ett Google-konto. Många av er kanske redan har ett Google-konto i form av en Gmail-adress. Även om du kan använda det för att ställa in en Google-listning för ditt företag, skulle jag rekommendera att du skapar ett dedikerat Google-konto för ditt företag istället. Detta gör att du kan hålla din personliga e-post och din Google företagsprofil separata.

För att skapa ett helt nytt Google-konto, gå till accounts.google.com. Därifrån klickar du på länken ”skapa ett konto” och lägger till ditt för- och efternamn och skapar en minnesvärd e-postadress för ditt konto. Jag brukar använda företagets namn eller något tillräckligt nära. Ställ in ett lösenord och följ de få extra stegen tills du kommer till sidan som bekräftar att du nu har skapat ditt Google-konto.

2. Sätt upp din Google företagsprofil

Gå sedan till google.com/business och logga in med det Google-konto du skapade. Det finns en möjlighet att Google redan ha skapat en profil för ditt företag baserat på informationen den kan hitta på webben.

För att ta reda på om det har det, börja skriva namnet på ditt företag i fältet ”företagsnamn”. Om ditt företag är listat i autosuggestionsresultaten, välj det.

Du kommer att få ett meddelande som informerar dig om att någon annan är ägare till profilen. Klicka bara på knappen ”begär tillgång” och följ processen för att begära ägande. Om det inte finns någon befintlig profil för ditt företag, klicka bara på ”fortsätt” och gå vidare till nästa steg.

I detta skede kommer du att uppmanas att specificera din företagstyp. Du kan välja mellan tre alternativ eller välja alla tre alternativen. Till exempel kan du vara en lokal butik eller ett företag med en fysisk plats som också har online försäljning.

Alternativt kan du vara ett tjänsteföretag som bara besöker kunder hemma. Valet är ditt. Beroende på vilket alternativ du väljer kommer den information du behöver tillhandahålla att variera.

Skapa Google företags profil

De två vanligaste företagstyperna

De två vanligaste företagstyperna är A) du hanterar en fysisk plats och kunder kan besöka dig personligen eller B) du är ett tjänsteföretag och besöker bara kunder hemma.

Om du driver från en fysisk plats som en butik eller ett kontor som kunder kan besöka, bör du välja alternativet ”lokal butik”. Typiska exempel på lokala företag med en fysisk plats skulle vara tandläkare, skönhetssalonger, restauranger, advokater, bara för att nämna några.

När din profil är verifierad kommer din plats att representeras på Google Maps med en kartnål.

Välj företagskategori

När du är klar klickar du på ”nästa”. Nästa steg är att välja en företagskategori. I fältet ”företagskategori” börjar du skriva vad du tror att din företagskategori bör vara.

Google kommer att föreslå den bästa möjliga matchningen. När du är klar klickar du på ”nästa”. På nästa skärm lägger du till den fysiska adressen till din plats och klickar sedan på ”nästa”.

Lägg sedan till telefonnumret som kunderna ska använda för att komma i kontakt med ditt företag. Om du har en webbplats lägger du till adressen till webbplatsfältet och klickar sedan på ”nästa”.

Detta tar dig till en Google Business-profilverifieringssteg där du behöver bekräfta att ditt företag verkar på den adress du specificerade.

Innan du går igenom verifieringsprocessen ska vi nu titta på vår andra företagstyp, vilket är för er som besöker kunder hemma. Typiska exempel skulle vara elektriker, rörmokare, låssmeder, skadedjurskontroll och så vidare.

När du har verifierat kommer Google att markera gränserna på Google Maps för de områden där ditt företag verkar, i motsats till en kartnål.

Välj alternativet ”tjänsteföretag” och klicka sedan på ”nästa”.

På nästa skärm, i fältet ”företagskategori”, börjar du skriva vad du tror att din företagskategori bör vara. Google kommer att föreslå den bästa möjliga matchningen.

När du är klar klickar du på ”nästa”. På nästa sida lägger du till de områden där ditt företag verkar. Du kan lägga till upp till 20 tjänsteområden genom att specificera städer och postnummer.

Lägg inte till områden som är längre än cirka två timmars körning från var ditt företag är baserat. Det är mot Googles riktlinjer. När du är klar klickar du på ”nästa”. Lägg till telefonnumret som kunderna ska använda för att komma i kontakt med ditt företag och din webbplatsadress om du har en, och klicka sedan på ”nästa”.

Verifieringsprocessen

Oavsett om du har valt att lägga till en adress eller valt serviceområden till din profil, bör du nu ha nått verifieringsprocessens sida. För att säkerställa att din Google Business-profil är äkta och autentisk kommer Google att uppmana dig att gå igenom en av de flera verifieringsmetoderna som finns tillgängliga.

En av de enklaste verifieringsmetoderna görs via telefon. Allt du behöver göra är att ange ditt företags telefonnummer och klicka på ”nästa”. Du kommer att få ett automatiskt meddelande som innehåller en kod som du kan använda för att verifiera ditt företag.

En annan metod du kanske stöter på är videoverifiering, vilket är något Google har använt mycket mer under de senaste månaderna för att hjälpa till att bekämpa spam. För att använda denna metod behöver du en mobil enhet med en kamera och producera en video i en kontinuerlig inspelning som inkluderar din nuvarande plats, en del av din utrustning och bevis på ledning.

Detta kommer att kräva lite planering, så om detta är alternativet som är tillgängligt för dig kanske du behöver klicka på länken ”verifiera senare”.

Du kan också få alternativet att verifiera ditt företag via ett vykort. Google kommer att skicka dig ett vykort som detta som innehåller ett femsiffrigt kodnummer. När kortet anländer behöver du logga in på din profil och sedan ange koden.

Andra alternativ som live videosamtal eller till och med omedelbar verifiering via sökkonsol är tillgängliga, men Google bestämmer vilken verifieringsmetod du kommer att få. Om du behöver hjälp med att verifiera din profil, gå till Googles supportdokumentation som bryter ner varje metod i detalj.

Lägg till dina tjänster

Beroende på företagskategorin du har valt kan Google föreslå en rad vanliga tjänster som ditt företag tillhandahåller. Om du känner att några av dem inte gäller för dig, klicka helt enkelt på dem så att de inte läggs till.

Å andra sidan, om du vill lägga till specifika tjänster som inte är listade, klicka på länken ”lägg till anpassad tjänst” och börja lägga till dem i din profil. Om du inte ser denna sida, oroa dig inte. Det är bara att Google inte kan föreslå några relevanta tjänster för ditt företag, i vilket fall du automatiskt kommer att dirigeras till nästa steg.

Öppettider

För att lägga till öppettider till din profil, även om detta steg är ett mycket enkelt, är det viktigt att notera att du måste visa korrekta öppettider så att kunderna vet när de kan besöka eller kontakta dig. Se till att du håller denna information uppdaterad och redigerad när den ändras, till exempel under allmänna helgdagar.

Försök inte visa att du är öppen dygnet runt om du inte är det. Det är mot Googles riktlinjer. När du är klar klickar du på ”nästa”.

Kontakten via Google profilen

Potentiella kunder som hittar din Google-listning kan komma i kontakt med ditt företag genom att meddela dig direkt från den. När du skapar en Google Business för första gången kommer denna meddelandefunktion att vara påslagen som standard.

Även om det kan driva ytterligare leads till ditt företag, är det viktigt att du svarar på meddelanden i tid. Annars kommer Google automatiskt att stänga av detta alternativ. Det kommer också att förhindra negativ kundupplevelse.

Om du känner att du inte kan åta dig att svara på textmeddelanden från din profil, stäng av detta alternativ. Om du tror att du kan, lämna det på och klicka sedan på ”nästa”.

Beskrivning av ditt företag

Du bör nu ha möjlighet att lägga till en beskrivning till din profil. Om du inte vet vad du ska skriva, tänk på din beskrivning som motsvarigheten till ”om oss”-sidan på din webbplats.

Du kan inkludera en kort sammanfattning av vad du erbjuder, vad som gör dig annorlunda från din konkurrens, lite om din historia och vad du än tror kan vara användbart för dina potentiella kunder.

Fyll inte din beskrivning med nyckelord i hopp om att det kommer att hjälpa din listning att ranka. Det fungerar inte. Du har 750 tecken att leka med, så utnyttja dem. När du är klar klickar du på ”nästa”.

Foton till din Google företagslisting

Sist men inte minst, lägg till foton till din listning. Det är självklart att foton är ett bra sätt att visuellt representera ditt företag. De kommer att hjälpa din listning att sticka ut i sökresultaten och attrahera fler klick.

Foton kan också hjälpa dig att visa dina produkter eller tjänster, liksom din fysiska plats om du har en. Använd inte foton från gratis lagerfoto-webbplatser eftersom de inte ser äkta ut. Använd originalfoton som verkligen representerar ditt företag.

Gör inte detta till en engångsövning och se till att du regelbundet lägger till foton till din profil. När du är klar med att lägga till bilder klickar du på ”nästa”.

Efter detta steg brukar Google erbjuda dig några gratis annonseringskrediter som du kan hoppa över tills du kommer till den slutliga skärmen. Därifrån klickar du bara på ”fortsätt”.

Grattis du är klar med din profil

Grattis! Din Google Business-profil är nu skapad. Du bör ha omdirigerats till en Google sida som inkluderar en kort sammanfattning av din listning tillsammans med en instrumentpanel som du kan använda för att uppdatera och förbättra den.

För de flesta av er är det osannolikt att er listning är verifierad ännu, så kom ihåg att göra detta så snabbt som möjligt. Du kommer att kunna göra detta genom att klicka på alternativet ”verifiera företag”.

Medan du väntar på att verifieringen ska gå igenom och för att komma igång när din listning blir verifierad, föreslår jag att du bygger upp den ytterligare eftersom vi bara har täckt den grundläggande inställningen idag.

Frågor och svar

Vad är en Google företagsprofil?
En Google företagsprofil är en gratis profil som du kan skapa för ditt företag på Google. Den visas när människor söker efter ditt företag eller företag som liknar ditt på Google Sök och Google Maps.

Hur skapar jag en Google företagsprofil?
För att skapa en Google företagsprofil behöver du först ett Google-konto. Sedan går du till google.com/business, loggar in och följer stegen för att skapa din profil.

Hur verifierar jag min Google företagsprofil?
Google erbjuder flera metoder för att verifiera din företagsprofil, inklusive telefon, video och post. Du kommer att få instruktioner om hur du gör detta när du skapar din profil.

Vad ska jag inkludera i min Google företagsprofil?
Din Google företagsprofil bör innehålla relevant information om ditt företag, inklusive företagstyp och kategori, telefonnummer, webbplatsadress, tjänster, öppettider och en beskrivning av ditt företag. Du bör också lägga till foton för att visuellt representera ditt företag.

Hur uppdaterar jag min Google företagsprofil?
Du kan uppdatera din Google företagsprofil när som helst genom att logga in på ditt Google-konto, gå till google.com/business och välja din profil. Därifrån kan du redigera informationen i din profil.

Varför är det viktigt att ha en Google företagsprofil?
En Google företagsprofil ökar din synlighet online och hjälper kunder att hitta och lära känna ditt företag. Det kan också hjälpa till att driva mer trafik till din webbplats och öka försäljningen.

Vi förstår att skapa och optimera en Google företagsprofil kan vara en utmaning, särskilt när du redan har fullt upp med att driva ditt företag. Kontakta oss gärna så kan vi hjälpa er. Med vår expertis inom SEO och digital marknadsföring kan vi hjälpa dig att optimera din Google företagsprofil för att maximera din online synlighet, attrahera fler kunder och öka din försäljning.

Vi vet att varje företag är unikt, och därför erbjuder vi skräddarsydda lösningar som passar just dina behov. Oavsett om du precis har skapat din företagsprofil eller om du vill förbättra en befintlig, kan vårt team av experter ge dig den support och vägledning du behöver för att lyckas.

Helene Thituson

Helene, grundaren av 900 Kunder från de djupa skogarna i Småland, älskar att hjälpa småföretag, utforska naturen, bygga webbplatser, coacha och hålla kurser. Med sin kunskap inspirerar hon klienter att nå sina mål och skapa en framgångsrik verksamhet.

Observera: Vissa av länkarna i denna artikel är affiliate-länkar. Det innebär att vi kan motta en ersättning om du bestämmer dig för att genomföra ett köp, men det påverkar inte ditt pris. Vi vill betona att allt vi föreslår här är produkter eller tjänster som vi själva har erfarenhet av och som vi kan rekommendera helhjärtat. Syftet med denna sida är inte att erbjuda ekonomisk rådgivning, utan snarare att underhålla och informera. Vill du veta mer om hur affiliate-länkar fungerar, se mer här integritetspolicy.

Kontakta oss

900 Kunder
Jönköpingsvägen 1
331 34 VÄRNAMO
076 - 10 41 662

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

du kanske också gillar…

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.