076 1041 662 info@900kunder.com
Välj en sida

Jul marknadsföringÄn är det för tidigt att börja sätta upp adventsljusstakarna och stjärnorna i fönstren, men det är aldrig för tidigt att tänka på hur du ska använda Facebook effektivt inför Julen.  Vi har nu bara en och en halv månad kvar av året. Många företag gör majoriteten av sina vinster nu och det är den tiden på året då människor är mer villiga att öppna sina plånböcker för att köpa presenter och donera till olika välgörenhetsorganisationer. Som företagare kan du dra nytta av alla dessa människor som är på gott humör och gör det bästa av din Facebook närvaro.Under de kommande fem veckorna eller så, är dina kunder mer mottaglig för att höra och läsa de meddelanden som du har skickat dem ett tag. Men för att engagera dina kunder och för att få nya, måste du vara äkta och ärlig.

Här kommer några tips om hur du kan göra din Facebook Marknadsföring.

1. Omslagsbilden

Ändra din omslagsbild och/eller din profilbild, för att spegla julen. Det är ett snabbt och roligt sätt att visa lite personlighet och för att få dina besökare att tänka på ledigheten som följer med denna helg. omslagsbild facebook_jul

[divider] Det finns massor av företag som gör omslagsbilder till Facebook som du kan använda dig av (jag hittade denna på www.myfacebookcovers.com) men om du vill skapa din egna omslagsbild, kan du använda denna mallen.

2. Planera tidigt

Om du är en internet-återförsäljare som erbjuder rabatter, eller om du håller i en tävling eller kampanj, se till att du avslutar marknadsföringen i tid, så att du kan skicka din produkt i god tid före jul.Det kan vara möjligt att skicka 24 eller 48 timmar innan själva julafton, men varför lägga all tid på att stressa och kostnader för sista minuten frakt. Och du kanske redan har en lång ”att göra” lista. Se till att få dina vinster inslagna och klara minst en vecka innan, så du kan bocka av dem i din lista.

3. Bestäm vilken typ av tävling som kommer att hjälpa dig att nå dina försäljningsmål inför julen.

Det finns fyra grundläggande typer av tävlingar du kan använda dig av på Facebook:

  1. Artiklar, noveller, uppsatser
  2. Foto
  3. Video
  4. Lotterier (VAR NOGA MED ATT LÄSA regler för Lotteri http://www.lotteriinspektionen.se/sv/Fragor–Svar/Allmanna-fragor/Lotteri-eller-tavling-pa-Facebook/

Typen av tävling du vill använda dig av, beror på vilken målgrupp du vill nå. Video, foto, och uppsats tävlingar kommer att ge dig massor av innehåll till din sida, men kräver mer ansträngning av dina fans/besökare.

snäll i jul4 Gör en lista över vem som har varit snäll

Sätt ihop en lista över dina viktigaste kunder eller besökare och ge dem en tidig julklapp. Kanske är det extra rabatt på dina produkter, fri frakt, eller en extra vecka/månad på de tjänster du erbjuder. [divider]

5 Få in känslan

Skräddarsy dina kampanjer för att passa den specifika helgen snarare än att bara göra ett meddelande som passar alla helger. Ur ett sociala medier perspektiv är helgerna ett tillfälle att nå ut till många människor. Under julen, kan du använda dig av en julkalender eller ”8 dagar kvar” eller ”14 dagar kvar” ge bort kampanjer.  Kring nyår, försök att hitta ett sätt där ett ”löfte” spelar stor roll. Som jag sa innan vid denna tidpunkt är människor på humör att spendera sina pengar,men det finns en hel del konkurrens där ute, så det är det viktigt att du sticker ut när det gäller det marknadsföringen på de sociala medierna.

[divider]

välgörenhet6. Ge tillbaka

Ge en viss summa eller procent till en välgörenhetsorganisation. Donera till exempel  500 kr för varje 500 gilla, eller 500 kr för varje 500 nedladdning av din GRATIS digitala produkt. Du vinner då du får nya gilla, och den välgörenhetsorganisationen som du arbetar med vinner eftersom det blir en donation som de mycket väl förtjänar.

[divider]

7. Gör det till En God Jul för alla

Om du inte har den personal eller tid för att skapa en speciell Jul och Nyårs  marknadsförings kampanj, eller du kanske inte är redo att inrätta en tävling, varför inte erbjuda dina användare en kupong för alla som gillar din sida. Dina nuvarande besökare som redan gillar din sida, kommer att uppskatta att få en rabatt – 10% rabatt eller fri frakt,  och om ditt erbjudande är bra, kommer de att vilja dela den med vänner.

8. Uppmuntra dina besökare att ”Dela”

Om du har en Facebook-tävling eller kampanj med ett fantastiskt, värdefullt pris, så vill du gärna berätta för alla om det. Och du vill att dina besökare ska hjälpa dig att få ut ditt budskap på internet. Än mer effektivare är om du använder dig av ”hänvisa en vän”-funktion så att när användaren delar informationen om din tävling får de en extra röst. Människor är mindre benägna att dela med sig om de tror att det kommer minska deras chanser att vinna, så denna strategi är en win-win: Du får mer exponering och dina användare ökar sina odds för att vinna.

9. Håll ett öga på Analysen

Det finns massor av värdefulla användardata du kan få via Facebook Insights. Bäst av allt, du behöver inte fråga dina besökare om något. Du kan se exakt vilka dina användare är, vilket kön, ålder och plats (städer och länder) och antalet ”gilla.” Denna grundläggande information kan hjälpa dig att finjustera dina kampanjer för framtida marknadsföring.Hur? Låt oss säga att du ser att majoriteten av din ”gilla” kommer från svenskspråkiga kvinnor mellan 25 och 40 som bor i eller i närheten av Göteborg, då kanske inte en tävling om att vinna biobiljetter för fem personer i Stockholm är den bästa (inte för att jag påstår att man inte vill åka till Stockholm, men jag tror du förstår idén).

10. Var inte en ”Grinch”

the_grinch

Om du ska marknadsföra ditt varumärke eller produkt, gör det på ett sätt som gör att människor säger ”Wow!” Istället för ”Och?”
Om du ska ge bort något, och du ber dina kunder om mer information än bara en e-postadress, så se till att det är värt det. Och lika viktigt är att det du ger bort är relevant för din verksamhet. Kom ihåg att människor besöker och gillar din sida eftersom de är intresserade av att lära mer om vad du erbjuder.
Om du har en städfirma, överväg att ge bort ett verkligt lycklig sätt att börja det nya året: tre månader städtjänster. Om du säljer digitalkameror, Ge bort en av de bästa kameror du har. Priset du ger bort är oerhört viktigt och det ska spegla din verksamhet och det ska vara värt den ansträngning deltagarna måste göra för att deltaga.
[divider]

11. Tänk återvinning

Om du lägger mycket tid och pengar på dina helgkampanjer, tänk på hur du kan återanvända dem år efter år. Till exempel, om du investerar i grafik, se till att inte ha ett datum eller årtal på dem, så att du kan återanvända dina 2012 kampanjer under 2013 och därefter.

12. Var uppmärksam på Facebook riktlinjer

Tekniskt sett skulle detta tips komma först, men eftersom många av er förmodligen har haft tävlingar på Facebook innan, kanske du redan vet att om du bekantar dig med Facebooks många (och ständigt föränderliga) riktlinjer https://www.facebook.com/page_guidelines.php, kommer det att spara dig dagar av huvudvärk. Här är några av de viktigaste punkterna:

  • Du får inte använda Facebook-funktioner, t.ex. Gilla-knappen, vid omröstningar i kampanjen.
  • Du får inte meddela vinnare genom Facebook, t.ex. via Facebooks meddelanden, chatt eller inlägg på profiler (tidslinjer) eller sidor.

God Jul[divider]

Det var allt för idag. Önskar er alla en lyckad Jul och Nyårs säsong.  [typography font=”Dancing Script” size=”24″ size_format=”px”]Helene[/typography]   [hr]